Jama Dimnice arrow Sveta Jama
Sveta Jama
Prispeval: Dimnice   
sreda, 30. januar 2008
SVETNIKOVO ZATOČIŠČE

Vonj po kadilu se staplja s pesmijo, ki napolnjuje prostor, in mistično svetlobo sončnih žarkov, ki prodrejo do oltarja in puščajo v temi upognjene silhuete vernikov...si nam ni težko pričarati ko se spuščamo po stopnicah v Sveto jamo pri Socerbskem gradu. Njen vhod se nahaja v borovem gozdu, okoli 150 m od slednjega, ob planinski transverzali. Da smo v edini podzemni cerkvi v Sloveniji nas opozarja v kapnik vklesan kropilnik in stopnice nad njim, ki vodijo na kor. Od oltarja, ki je bil po opisih v slogu 17. Stoletja, bogato okrašen, iz raznobarvnih marmorjev s svetnikovo podobo, so po barbarskem posegu pred petdesetimi leti ostale le stopnice in prestreljen mozaik. Takrat je bil prekinjen večstoleten običaj procesij na dan svetega Socerba, 24. maja, ki ga omenja že Valvasor v monografiji o vojvodini Kranjski. V njej je tudi opisana legenda o mladeniču, ki se je zatekel pred preganjalci v podzemlje za skoraj dve leti. Na zgoraj naveden dan leta 284 naj bi bil ubit v Trstu. Tu je opisana tudi ponvica s čudodelno vodo, ki se nahaja za kapniškim stebrom. Med drugim naj bi pokazala tudi ali je obiskovalec grešil.

Iz vhodne dvorane vodijo stopnice mimo podrtih kapnikov in starih napisov na steni do vinske kleti. Isti vir navaja, da jo je dal urediti grof Petač. Ker se ni spodobilo tako skruniti svetega kraja se mu je takoj skisalo, tako da na ta poseg spominjajo le še vrata.

Raziskovalci so se od tu spustili še 20 m nižje, tako da zanaša globina jame 44 m, dolga pa je 200 m. Na njenem dnu so naleteli na potok, za katerega je sledilni poizkus pokazal, da se steka v izvire v Dolini. Tekoča voda segreva jamski zrak, katerega temperature pade pozimi pod zmrzišče, saj je ta kraška votlina po obliki »ledenica«. Na to opozarja tudi »nagrbančen« strop nad vhodnimi vrati, ki je posledica korozije kondenzirane vlage na stiku med hladnim jamskim in toplim zunanjim zrakom.

To in še več lahko ljubitelji narave izvedo vsako nedeljo ob 14. uri, ko jih v svetnikovo zatočišče povedejo njegovi upravljalci, člani Jamarskega društva Dimnice iz Kopra, tel. 066-526036 ali 265184. Nedeljski izlet velja izkoristiti še za spoznavanje drugih zanimivosti stopnjastega sveta Bržanije, o tem pa prihodnjič...

Franc Malečkar (objavljeno v tedniku Glas, 1/1, 14, Koper)

 
Jamarsko Drustvo Dimnice
DIMNICE.SI